Earth Strike Nederland

Algemene staking om de planeet te redden!

Protesteren

Laat je stem horen!
Ga protesteren!

Door te protesteren laat je je stem horen. Dat is soms nodig om een gekozen regering te laten weten wat er écht speelt in de samenleving. Op die manier werp je, als bezorgde burger, licht op problemen, zowel nationaal als internationaal. Het recht om te protesteren wordt beschermd en is vastgelegd in zowel de Europese Rechten van de Mens (EVRM) als in de Nederlandse grondwet.

EVRM: Artikel 11 – Vrijheid van vergadering en vereniging
1. Eenieder heeft recht op vrijheid van vreedzame vergadering en op vrijheid van vereniging met anderen, inclusief het recht om vakbonden te vormen en zich aan te sluiten voor de bescherming van zijn belangen.
2. Er worden geen beperkingen opgelegd aan de uitoefening van deze rechten, behalve die welke bij wet zijn voorgeschreven en noodzakelijk zijn in een democratische samenleving in het belang van de nationale veiligheid of openbare veiligheid, ter voorkoming van wanorde of criminaliteit, ter bescherming van de gezondheid of moraal of voor de bescherming van de rechten en vrijheden van anderen. Dit artikel vormt geen beletsel voor het opleggen van wettige beperkingen aan de uitoefening van deze rechten door leden van de strijdkrachten, van de politie of van de administratie van de staat.
Nederlandse grondwet: Artikel 9 – Vrijheid van vergadering en betoging
1. Het recht tot vergadering en betoging wordt erkend, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.
2. De wet kan regels stellen ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden.
Belangrijk is dat protesteren op een vreedzame wijze wordt uitgevoerd. Zodra de gezondheid en veiligheid van mensen of de openbare orde in het gevaar wordt gebracht, kan de politiek in samenwerking met de politie de protesten afbreken.

Wat doen we tijdens een demonstratie?

Mocht een van onze acties een van je eerste demonstraties zijn, voel je welkom! Het is niet ingewikkeld. Het gaat er vooral om dat je erbij bent. Hoe meer mensen aanwezig zijn bij een betoging, hoe beter. Want grotere aantallen zorgt voor meer aandacht in media en meer druk op beleidsmakers.

Vaak demonstreren we in meerdere steden tegelijk. Ook 11 mei gaan we in drie steden de straat op. Kies een stad die jou goed uitkomt (Eindhoven, Groningen of Amsterdam) en zorg dat je op tijd op de doorgegeven locatie aanwezig bent. Zoek het groepje mensen met Earth Strike vlaggen en sluit je aan. Om alles goed te laten verlopen zal er altijd een ‘ordedienst’ aanwezig zijn. Dat is een van de eisen die veel gemeenten stellen voordat ze een vergunning verlenen voor de demonstraties. Aan hen kan je vragen stellen en zij zorgen ervoor dat de route die we lopen, andere weggebruikers niet te veel hindert.

De demo’s beginnen vaak met bemoedigende woorden van een van onze organisatoren en/of woordvoerders van bewegingen die ons steunen. Daarna vormen we een stoet en lopen we door de stad. Hoe je loopt (of je een bord, spandoek of bijzondere outfit aantrekt) is helemaal aan jezelf. Richt dat in op je eigen manier (hou er wel rekening mee dat je geen scherpe voorwerpen of stokken bij je draagt, dat vindt de politie niet leuk) en doe waar jij je prettig bij voelt. Heb je zin om wat leuzen te zingen/roepen. Hier kan je wat inspiratie opdoen.

Voor de rest: geniet. Het is fijn om voor je rechten op te mogen komen. Neem vooral iedereen mee die je kent. Hoe meer zielen hoe meer vreugd!

Doe mee!

Aan de hand van je locatie kunnen we je bereiken over acties bij jou in de buurt.

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Recente berichten

Programma Amsterdam en Groningen 7 mei 2019
Gezamenlijke actie op Utrecht Centraal 12 april 2019
Nieuwsbrief #5 2 april 2019
Update klimaatmars 7 maart 2019
Nieuwsbrief #4 1 maart 2019

Social media

Volg ons nu op social media en blijf op de hoogte!