Milieudefensie sleept Shell voor de rechter
Gepubliceerd op 24 januari 2019

De onafhankelijke milieuorganisatie Milieudefensie sleept Royal Dutch Shell voor de rechter. Op vrijdag 5 april zal Milieudefensie een dagvaarding bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag aanbieden. Dat doen ze niet stilletjes per brief, maar met een mars, toespraken, muziek en honderden mensen.
Er zijn vaker klimaatzaken geweest tegen bedrijven, maar nog nooit is de eis een koerswijziging geweest. Dit maakt de zaak dan ook erg bijzonder en belangrijk. Aan de hand van deze uitspraak kunnen meer bedrijven een dagvaarding verwachten. We zien een verschuiving in rechtsuitspraken waarbij het recht de staat en misschien zelfs bedrijven aansprakelijk kan stellen voor klimaatschade.
De eisen van Milieudefensie zijn dat Shells beleid en investeringen moeten passen bij de afgesproken klimaatdoelen van Parijs. Daarnaast moet de CO2-uitstoot van Shell in 2050 nul zijn. Dit alles moet in overleg met Milieudefensie en er moeten afspraken, tussendoelen en openbare verantwoording komen.
Shell voldoet op dit moment zeker niet aan die eisen. Ondanks dat Shell al in de jaren 80 wist van de catastrofale gevolgen van klimaatverandering acteert ze er niet naar. Shell investeert 1 à 2 miljard in een groene toekomst, en hoewel dit erg veel lijkt is dit maar 5 procent van de totale investeringen. De rest gaat naar fossiele brandstoffen. En dat is erg veel, want Shell is een grote jongen: Shell stoot twee keer zo veel broeikasgassen uit als heel Nederland bij elkaar, en is verantwoordelijk voor twee procent van de totale uitstoot sinds de industriële revolutie. Shell staat op de negende plek van meest vervuilende bedrijven ter wereld.
Shell begroot op het feit dat we het Parijs-akkoord niet halen. Daarnaast gaat Shell er vanuit dat er in de toekomst ‘negatieve emissies’ zijn, daarmee wordt technologie die CO2 uit de lucht haalt bedoeld. Deze technologie is in ontwikkeling, maar het is nog maar de vraag of dat gaat werken. Daarnaast weten we niet op wat voor termijn deze technologieën een rol gaan spelen terwijl de tijd dringt. Met deze plannen blijft Shell in de toekomst afhankelijk van inkomsten uit fossiele brandstoffen en doet het bedrijf er alles aan om dat te blijven doen. Zo geeft Shell jaarlijks zo’n 22 miljoen euro uit aan de anti-klimaat lobby.
De klimaatzaak is erg complex en gaat daarom zeker 2 tot 3 jaar duren. Shell zal er alles aan doen de zaak te vertragen, zo is Milieudefensie al meer dan 10 jaar bezig met een rechtszaak tegen Shell over de lekken in oliepijpleidingen in Nigeria.
Earth Strike steunt Milieudefensie en staat volledig achter dit initiatief. We moeten de rekening leggen bij de grootste vervuilers én nu onze klimaatkoers wijzigen. Daarom roepen we u op om, net als wij, 5 april mee te lopen in de mars van Milieudefensie en u aan te melden als mede-eiser van de rechtszaak!